Menu

Legverbanden, de mogelijkheden!

Er zijn diverse soorten legverbanden die ieder een eigen uitstraling geven en bestemd zijn voor een ander doeleinde. Maar hoe kiest u het juiste legverband? In dit artikel leggen we u dat uit!

Wat is een legverband?

Met een legverband wordt bedoeld hoe de stenen ten opzichte van elkaar komen te liggen. Een legverband zorgt ervoor dat de stenen goed op elkaar aansluiten en stevig blijven liggen. We kennen verschillende soorten verbanden, zoals een blokverband, een halfsteensverband, een elleboogverband, een visgraatverband, een keperverband en een wildverband.

Bestrating

Voordat u de juiste keuze voor een legverband kunt maken is het belangrijk om uw type bestrating te bepalen. We geven u enkele voorbeelden:
Klinkers: elleboog-, halfsteens- of keperverband.
Tegels: halfsteens-, lineair- of wildverband
Echter heeft iedere type bestrating zijn eigen geschikte legverbanden.

Uitstraling

Naast het type bestrating is het ook belangrijk om te beslissen voor welke uitstraling u wilt gaan en wat de omgeving is. Het is nu eenmaal zo dat het ene legverband leuker oogt dan het ander legverband. Echter is bijvoorbeeld niet handig om een slingerpaadje te bestraten met een blok- of lineairverband. Een keper- of halfsteensverband is hier beter op zijn plek.

Doeleinde

Het is belangrijk om na te gaan waar de bestrating komt te liggen en waarvoor deze gebruikt wordt, zoals een terras, looppad of oprit:
Oprit en parkeerplaats: een elleboog- of keperverband. Door de stevigheid blijven de stenen goed op hun plek. Dit is erg belangrijk gezien het gewicht van de auto.
Terras: een volsteens-, blok- of halfsteensverband. Kies voor een wildverband wanneer u eens wat anders wilt!
Tuinpad: een halfsteens- of visgraatverband. Dit trek niet teveel aandacht en is stevig.

Meer weten over legverbanden?

Bent u nog op zoek naar meer informatie of wilt u een vrijblijvende afspraak voor het bestraten van uw tuin, parkeerplaats of oprit? Neem dan gerust contact op!